Zanimljivosti: Šta nasljeđujemo od oca, a šta od majke?

22. kol 2012.

Šta nasljeđujemo od oca, a šta od majke?

Da li ste znali da neke karakteristike nasljeđujemo isključivo od oca, odnosno majke?
Na koga će da liči beba najmanje je važno. U opticaju je milijardu kombinacija, a stručnjaci tvrde da je svako dijete jedinstveno i neponovljivo. Ali, da li ste znali da neke karakteristike nasljeđujemo isključivo od oca, odnosno majke?

Na primjer, velike uši nasljeđuju se po muškoj liniji, pa ako je vaš otac imao takve, jako su male šanse da će ovaj "porodični brend" zaobići i vas. Za ćelavost, na primjer, kriva je majka, odnosno njen otac ili braća. Ako vaš ujak nema kosu, mala je vjerovatnoća da ćete moći da se pohvalite frizurom.
Takođe, majka je "kriva" i ako imate jako veliki nožni palac, jer se on nasljeđuje od majke, tvrde genetičari.

Takođe, dječaci od majke nasljeđuju samo jedan iks hromozom, bogat genima koji određuju fizički izgled, dok je, sa druge strane, očev iks hromozom siromašan takvim genima. Iako to nije pravilo, najčešće je tako, zbog čega i postoji narodno vjerovanje da sinovi uvijek liče na majke. Kod djevojčica je situacija obrnuta. One dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja, pa imaju podjednake šanse da liče i na oca i na majku.
Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, dijete će 99% imati loknice.

Osobine koje se prenose dominantnim genima su i rupica na bradi, široka i mekana ušna resica, spojene ili guste obrve, bijeli pramen kose koji najčešće imaju muškaraci, sposobnost da se uvrne jezik...

Nema komentara:

Objavi komentar