Zanimljivosti: Može li se zemljotres osjetiti u avionu ?

20. lip 2012.

Može li se zemljotres osjetiti u avionu ?

Zamislite sebe da letite visoko iznad Zemlje u privatnom avionu, komercionalnoj avio kompaniji ili čak haj-teh mlaznjaku. Daleko ispod Vas, seizmički talasi počinju da se kotrljaju kroz zemljinu koru. Drveće i zgrade se tresu, raspadaju se, ali da li će Vas ta snaga zemljotresa dodirnuti na nebu? Hoćete li osetiti da se avion trese?


Možda zvuči kao glupo pitanje na početku, ali razmislite: Delovi Zemlje se sastoje od više od jedne stene, ona takođe obuhvata ogromne okeane i sa 1000 kilometara visokim slojem gasa koji je na vrhu kore. Zemljotresi na morsko dno dodaju vodu u vidu cunamija, zašto ne atsmofera?

Uostalom, zemljotresi oslobađaju seizimičke talase u vidu pritiska i smicanja talasa (ili P i S talasi). Kada P talasi napuste objekat, kao i kore, kada uđu u atmosferu, oni nastaju od zvučnih talasa (S talasi ne mogu da putuju kroz tečnost i gasove). Međutim, obično se registruju P talasi ipod 20Hz što je početak ljudskog sluha. Naučnici opisuju ove talase u ovom opsegu kao infrazvuk.

Kada ljudi "čuju" zemljotres, oni obično ne čuju seizimičke talase uopšte. Umesto toga oni prepoznaju zvuk koji nastaje prilikom kretanja seizimičkih talasa kroz materije - kao što je rušenje zgrade i njenog sadržaja. Nećete biti u stanju da detektujete ove zvuke od aviona, niti biste bili u stanju da osetite talase infrazvuka. Zahvaljujući onome što fizičari zovu slabljenje, talasi postepeno gube intezitet dok se kreću kroz vazduh. Isti je razlog za radio zvučnike koji se slabije čuju van sobe kao i za intezitet zrakova sunca kada putuju kroz sloveje atmosfere i okeana.

Dakle, čak iako bi seizimički talasi dostigli visinu letenja od 9144 metara oni će biti slabi zbog njihovog putovanja kroz vazduh i kretanje samog aviona će nadjačati talase. Što znači da se zemljotres u avionu ne čuje, kao što se ni ne oseća.

Nema komentara:

Objavi komentar