Zanimljivosti: Uskoro prvi turisti na Mjesecu - za 'samo' 150 miliona dolara

20. lip 2012.

Uskoro prvi turisti na Mjesecu - za 'samo' 150 miliona dolara

Jedna britanska kompanija odlučila je da u bliskoj budućnosti turistima ponudi egzotičnu lokaciju za putovanje. Naime, već od 2015. godine u turističkim prospektima bio mogao da se nađe i Mjesec kao jedna od destinacija za odmor.

Karte za ovo nezaboravno iskustvo bi, prema riječima Arta Dule, osnivača i menadžera kompanije zasvemirske letove "Ekskalibur Almaz", mogle uskoro biti puštene u prodaju.

Međutim, da bi se ukrcali na ovaj let, putnici moraju da prođu psihološke i mentalne testove. I da izdvoje 150 miliona dolara – po osobi.

Cijena je toliko visoka jer je, ipak, u pitanju put od 805.000 kilometara. Osim toga, prije izvođenja prvog leta potrebno je remontovati i djelimično izmijeniti dvije svemirske ćelije iz doba Sovjetskog saveza, koje su bile dizajnirane prvenstveno za špijunske operacije.

Ukoliko sve pođe po planu, ova britanska kompanija će biti prva koja je organizovala let čovjeka na Mjesec još od misije Apolo 17 1972. godine. Mada, s obzirom na svjetsku recesiju, možda su mogli da izaberu i neki pogodniji trenutak.








Nema komentara:

Objavi komentar