Zanimljivosti: Pet činjenica koje (možda) niste znali o bananama

9. sij 2014.

Pet činjenica koje (možda) niste znali o bananama

Banane pripadaju skupini najvažnijih namirnica u Africi. Svake godine se u svijetu pojede oko 100 milijardi banana. Jeste li znali da da su naši preci prije nekoliko hiljada godina uzgajali ovu biljku koja je bila nejestiva ?

Skoro sve komercijalne banane su klonirane

Skoro sve banane koje se nalaze u komercijalnoj prodaji su klon jedne biljke iz Jugoistočne Azije. One su genetski identične. Ova genetska homogenost je vrlo rizična. Razlog tome je da ako neki virus, parazit ili bolest napadne ovaj klon svi bi mogli biti zaraženi.


Banane ne rastu na drveću

Banane ne rastu na drvetu.One rastu iz korijenaste strukture koju proizvodi jedna stabljika koja se nalazi iznad površine zemlje. To je višegodišnja biljka i najveća cvjetnica na svijetu.

Banane su radioaktivne

Banane su prirodni izvor radioaktivnog izotopa. Naravno, jedna banana nema dovoljno radioaktivnih elemnata koji bi mogli na neki način ugroziti zdravlje čovjeka. Međutim, ako pokušate prenijeti više oguljenih banana kroz senzore koji služe za detektovanje nuklearnog materijala na aerodromima ili lukama, senzori će se aktivirati.

Banane su jedna od najvažnijih namirnica

Banane se konzumiraju širom svijeta ali najviše u Africi gdje predstavljaju jedan od najvažnijih izvora hrane za skoro polovinu stanovništva. U cijelom svijetu se svake godine pojede više od 100 milijardi banana, što ih čini četvrtim najvećim poljoprivrednim proizvodom

Selektivno uzgajanje banane

Moderna banana se razlikuje od svog divljeg, nejestivog rođaka. To je produkt umjetne selekcije i međusobnog križanja koje je trajalo hiljadama godina, baš kao i većina voća i povrća koje danas koristimo i ishrani.

Divlje banane sadrže velike, tvrde sjemenke i vrlo malo mesa. Bez genetske modifikacije one bi danas bile skoro nejestive.

Nema komentara:

Objavi komentar